UMETNA INTELIGENCA V GLASBI


Sara Zelnik

UVOD

Glasba je večpomenski pojem, ki ga pogosto uporabljamo za označevanje umetnosti. Je ena najstarejših oblik izražanja in je prisotna v različnih kulturah po svetu. Posamezniku je lahko vir izražanja ali sprostitve, mnogi pa si življenja brez nje sploh ne morejo predstavljati.

Pri ustvarjanju glasbe je do sedaj prevladovala človeška ustvarjalnost. Že nekaj desetletji pa se v glasbeni industriji pojavljajo orodja, ki jih poganja umetna inteligenca. Sprva je bila njihova uporaba preprosta in intuitivna. Uporabljeni so bili osnovni algoritmi, ki so ustvarjali monotone melodije. Z njihovim hitrim razovjem pa nam ta danes ponujajo možnosti skladaja, izvajaja in celo ustvarjaja novih zvrsti.

Kako bo izgledala glasba prihodnosti? Je res, da je vedno težje ločiti med glasbo, ki so jo ustvarili računalniki, in glasbo, ki jo je napisal človek?

Slika1:  ADORMA. 2022. [Adorma.com]. [23.05.2024; 12:37]
https://www.adorama.com/alc/music-production-tips-for-beginners/

RAZPRAVA

Za začetek, se posvetimo temu, kako pravzaprav umetna inteligenca v glasbi sploh deluje. Tehnologija in glasba sta vedno bili in sta tesno povezni. Z razvojem umetne inteligence pa se za glasbenike odpira povsem nov svet kreativnosti. Njen razvoj ni razšerjen le med glasbeniki, temveč tudi med njihovimi oboževalci in drugimi ustvarjalci.

Težko si predstavljamo kakšne spremembe lahko prinese prihodnji glasbeni industriji. Ustvarjalno glasbeni programi, z vgrajeno umetno inteligenco, na podlagi uporabnikovega vnosa spremenijo obstoječe skladbe, ritme in melodije. Na žalost, je le peščica tistih, ki so sami sposobni ustvariti čisto novo pesem brez podlage. To nas privede do tega, da je ustvarjena glasba lahko do potankosti podobna tisti, ki jo je pred nami ustvaril drugi uporabnik istega sisitema.

Dve pomembni izjemi, ki lahko ustvarjata izvirno glasbo sta Google MusicLM in OpenAI Jukebox, ki pa zaradi avtorskih pravic glasbenikov javnosti še nista dostopna. Kot k vsaki novi tehnologiji, moremo tudi k tej pristopiti odgovorno in se zavedati, da ta ne obstaja, da bi človeka nadomestila ampak nadgradila njegovo ustvarjalnost in posledično glasbeno izkušnjo vseh nas.

Slika2: PRYANOV, Dmitriy.2024.Instagram [28.4.2024;12:49].
https://www.instagram.com/dmitriy_pryanov/

Zaradi ne individualnosti, slabe kvalitete in nedoslednega mešanja žanrov se glasba, ki jo ustvari umetna inteligenca še težko primerja s tisto, ki jo ustvari človek. Nekatere raziskave kažejo, da je razlikovanje med njima v nekaterih primerih kljub temu lahko težavno. Veliko pa je seveda odvisno od poslušalčevega znanja o glasbi.

Ustvarjalec glasbenega generatorja Amper in podjetje za zvočno analitiko Veritonic sta organizerala skupno študijo. Udeleženci so morali razlikovati in prepoznati glasbo, ki jo je ustvarila umetna inteligenca in glasbo, ki jo je ustvaril človek. Rezultati so pokazali, da povprečen udeleženec ni bil sposoben zanesljivo prepoznati razlik. Zanimivo je tudi, da so poslušalci med poslušanjem glasbe, ki so jo zaznali kot “izjemno dobro” ali “zelo zapleteno” pogosto domnevali, da gre to za delo umetne inteligence, kar nam namiguje na dvomljivost sposobnosti človeških glasbenikov.

ZAKLJUČEK

Video: YOUTUBE. 2023. An Early Look at the Possibilities as we Experiment with AI and Music [Youtube]. [23.05.2023;12:29]. https://youtu.be/rrk1t_h2iSQ?si=G7IuJ4ZUq62QB6Dm

Bežno smo se že dotaknili pogostega strahu ustvarjalcev, da jih bo umetna inteligenca nadomestila, vendar je realnost veliko bolj raznolika.

Ne gre za to, da bi eden nadomestil drugega. Gre za skupno ustvarjanje in dopolnjevanje med človeško iznajdljivostjo in strojno natančnostjo. Algoritmi umetne inteligence lahko na primer analizirajo glasbenikov slog in ustvarijo množico možnih nadaljevanj, akordov ali celo protimelodij, ki jih lahko umetnik nato izpopolni in vključi v svoje delo. Ta proces sodelovanja lahko privede do odkrivanja novih glasbenih pokrajin, ki bi brez računalniške pomoči morda ostale neraziskane. Z njeno pomočjo se spreminja tudi način doživljanja glasbe. Glasbeni programi, uporabljajo strojno učenje za oblikovanje seznamov predvajanj, ki so prilagojeni posameznikovem okusu, razpoloženju in celo dnevnemu času. Ta raven personalizacije spreminja poslušalčev odnos do glasbe, saj postaja njegova izkušnja bolj poglobljena in odzivna.

Naravno je pričakovati, da bodo ti sistemi sčasoma izrazito izboljšani in nadgrajeni. Prepoznane pomankljivosti glasbe, ki jo ustvarja umetna inteligenca pa so morda deloma samo posledica tega, da ta potrebuje več časa za osvojitev umetnosti ustvarjanja pristno zveneče glasbe.

Pri pisanju seminarske naloge orodij umetne inteligence nisem uporabila.

BESEDILNI VIRI

Umetna inteligenca v glasbi: Kako se uporablja in top AI generatorji glasbe za začetnike. Joker.si, 11.11.2023
https://www.joker.si/umetna-inteligenca-v-glasbi/

Mittal Aayush. 25.9.2023. Umetna inteligenca za ustvarjanje besedila v glasbo: Stabilnost zvoka, Googlov MusicKM in več. Unitea.ai
https://www.unite.ai/sl/besedilo-v-glasbo-generativni-ai-stabilnost-zvok-google-musiclm-in-več/

Umetna inteligenca v glasbi. Megafon.si, 13.11.2023 09:29
https://megafon.si/slovenija/umetna-inteligenca-v-glasbi/

Cohen Lyor, Reid Toni. 16.11.2023. An Early Look at the Possibilities as we Experiment with AI and Music. Blog.youtube
https://blog.youtube/inside-youtube/ai-and-music-experiment/

Leight Elias, Robinson Kristin. 8.4.2023. 5 Ways AI has Already Changed the Music Industry. Billboard.si
https://www.billboard.com/lists/ways-ai-has-changed-music-industry-artificial-intelligence/revolutionizing-production/

SLIKOVNI VIRI

Slika1: https://www.adorama.com/alc/music-production-tips-for-beginners/

Slika2: https://www.instagram.com/dmitriy_pryanov/

Video: https://youtu.be/rrk1t_h2iSQ?si=G7IuJ4ZUq62QB6Dm